Akcesoria do kawy

Młynek

Młynek żarnowy to najważniejsze wyposażenie “domowego” baristy. Kawę trzeba mielić tuż przed zaparzeniem, by nie straciła cennego aromatu, a jeśli chcemy by nam jeszcze dobrze smakowała 🙂 – należy właściwie ustawić stopień mielenia w zależności od sposobu jej zaparzania: tradycyjnie: kawiarka, espresso, alternatywnie: drip, chemex, aeropress, french press. Młynek firmy Hario ma wszystkie niezbędne atuty: stalowe stożkowe żarna, regulację mielenia, pojemnik do przechowywania kawy. Dzięki dokładnej regulacji mielenia ziarna są ścierane równomiernie, co ma wpływ na późniejszą ekstrakcję kawy. Zasada dla ustawienia młynka jest prosta: im dłuższe parzenie kawy, tym grubszy przemiał. Zatem  do metod przelewowych mielenie jest grubsze, a czas parzenia to 3,5 do 4 min, do zaparzania kawy w kawiarce wymaga się drobniejszego mielenia.

Kawiarka

Przygotowując kawę w kawiarce nie uzyskamy cremy jak w przypadku espresso, jednak napar będzie równie intensywny i aromatyczny. Stopień mielenia jest bardzo ważny, gdyż łatwo można “przepalić” kawę – drobne mielenie wydłuża nam czas parzenia. Z kolei zbyt szybkie przejście wody do górnego zbiornika sprawi, że kawa będzie niedoparzona, wodnista i zbyt kwaskowa.

Chemex – ULUBIONY!:)

Chemex został zaprojektowany tak, by w procesie parzenia podkreślić słodycz kawy i zminimalizować poziom jej goryczy. Kawę przygotowywaną w ten sposób określa się jako bardziej „nasyconą”. Największy trik stanowią filtry do kawy, są one o 20-30% cięższe, wykonane ze specjalnego papieru, pozwalają przeniknąć jedynie tym dobrym związkom aromatycznym. Kawa parzona w chemexie ma kontakt z wodą maksymalnie do 4 minut.

Aeropress

Aeropress to jedna z coraz popularniejszych metod parzenia kawy w domach. Jak w każdej z uprzednio wymienionych metod ważne jest mielenie świeżej kawy na bieżąco. Określoną ilość wody przeciskamy pod ciśnieniem, tworząc w zależności od grubości mielenia kawy i dozy wody napar mniej lub bardziej intensywny. To największy atut alternatywnych metod parzenia – zmienność parametrów przy przygotowywaniu kawy.

Drip – filtr ceramiczny / porcelanowy (dripper)

Kawa z filtra to jedna z najszybszych i najprostszych metod przygotowania filiżanki kawy – metoda przelewowa. Zaleca się stosowanie czajniczka z wąskim lejkiem, by kontrolować strumień wlewanej wody. Kluczem jest właściwa temperatura wody i jej strumień, który nie może przesączyć się ani za szybko, ani za wolno (wówczas z fusów tworzy się tzw. “błoto”). Stąd dopasowanie stopnia mielenia kawy jest najważniejsze. Czas parzenia 3.5 do 4 min.

Zakupu akcesoriów kawowych możesz dokonać na naszych aukcjach na Allegro - coffee_and_art / fot. Tomasz Budasz