Kawy speciality

Polecane blendy arabik – do zaparzania w filtrze i espresso

Foundation Blend

Foundation_blend originBlend arabik przywodzący na myśl ciemne i słodkie palenie charakterystyczne dla południowych Włoch. Pochodzące w całości z bezpośredniego handlu ziarna z Indonezji i Indii nadają kawie smak ciemnej czekolady i surowego brązowego cukru trzcinowego, natomiast środkowoamerykańska Liberacion, ze swoim delikatnym posmakiem miodu, łagodzi i podkreśla to ciemne palenie.

Gwatemala, Liberation, odmiana: Bourbon

Sumatra, Gajah Mountain, odmiana: Typica bourbon, tim tim,

Indie, Monsoon Malabar, odmiana: Varietal – arabica 100% bourbon

Equinox seasonal blend (2015)

equinox new season blend

Ten skład wersji Equinox przypadł do gustu zarówno zaparzającym kawę w filtrze, jak i miłośnikom espresso (stopień palenia: średni)

Panama, Emporium, odmiana: caturra, obróbka: ziarna suszone.
Brazylia, Fazendas, Bob-o-Link odmiana: yellow catuai, obróbka: ziarna suszone.
Ethiopia, Yayu Wild Forest – Geri co-operative, odmiana: heirloom, ziarna suszone.

Profil smakowy:  ziarna zaparzane w espresso oddają dużo słodyczy z przyjemną kwasowością malin, pełne body i przyjemnie subtelny posmak czekolady. Zaparzana w filtrze jest łagodna, “miękka”,  z delikatną kwasowością winogron, dopełniona nutą karmelu.

Equinox seasonal blend, czyli zmiany są OK! 🙂

equinox new season blendBlend arabik o nazwie Equinox zmienia się dwa razy do roku. Jest to mieszanka sezonowa,  a zmiany składu mają na celu dopasowanie pory roku do najlepszych i najświeższych zbiorów kawy, pochodzących bezpośrednio z miejsca uprawy. Celebrujcie wspaniały, wielobarwny smak przy okazji przesilenia zimowego. Palarnia Union Hand – Roasted łączy niejako sezonowość w kawie z najświeższymi ziarnami ze zbiorów kawy prosto z plantacji. Obecna wersja Equinox Seasonal Blend palona jest w stopniu ciemnym i ma następujący skład:

Panama, odmiana: caturra, ziarna suszone na słońcu

Burundi, Ruziba odmiana: burbon, ziarna poddane fermentacji (myte)

Brazylia, Sitio Santo Ambrisio, odmiana: yellow catuai, ziarna suszone na słońcu – microlot (patrz poniżej *)

Indonezja, Sumatra, Gajah Mountain odmiana typica, burbon, ziarna suszone i myte.

*zmiana w składzie dotyczy arabiki z wyjątkowego zbioru: Brazylia, plantacja Sitio Santo Ambrosio, gdzie część uprawy zakwalifikowana została jako mircolot.  Oznacza to zbiór z takiej części plantacji, gdzie kawa daje najlepsze owoce, zbiera się je dopiero wtedy, gdy w pełni dojrzeją. Potem następuje proces suszenia w łupinach, co trwa od 14 do 21 dni. Kawa osiąga gęstą słodycz dzięki cukrom powoli przenikającym do ziarna.

Profil smakowy: lekka przewaga nut ciemnej czekolady i karmelu nad nutami owocowymi (wyczuwalny smak malin).

Rogue espresso blend

rogue_blend_2014

więcej informacji o kawie (en)

Ta kawa, to połączenie arabik z Rwandy, Brazylii i Salvadoru.

(szczegóły odmian w pliku jpg)

„Rogue” oznacza łajdak, szubrawiec i jest wynikiem współpracy palarni Union Hand Roasted Coffee z baristami, którzy w tym przypadku bezkompromisowo dążyli do uzyskania nieskazitelnego espresso…

Czy się tym „łajdakom” udało?:) Sprawdźcie sami!

Profil smakowy kawy jest idealnie zbalansowany i słodki; odzwierciedla tym samym selektywnie dobrane ziarna arabik.

Equinox seasonal blend

więcej informacji o kawie (en)

więcej informacji o kawie (en)

Blend arabik o nazwie Equinox z palarni Union, to dobry przykład na to, jak sezonowość wpływa na dostępność surowca: w tej kawie o każdej porze roku jest inny skład i pochodzenie ziaren. Podyktowane jest to poszukiwaniem idealnych dla danej pory połączeń smaków, najlepszych dostępnych arabik. Jedne smaki lepiej odczuwamy zimą, inne natomiast  latem. Odkrywanie tego w kawie sprawia smakoszom najwięcej przyjemności.

Zimowa Equinox to średnio palona kawa, z wyczuwalnymi nutami ciemnej czekolady, suszonych owoców, aromat słodkiej, gotowanej śliwki, smacznego. 😉

Pochodzenie: Salvador – La Libertad, producent Bello Horizonte, Rwanda – Gashonga,

Sumatra – Gajah Mountain

Union Spirit

więcej informacji o kawie (en)

więcej informacji o kawie (en)

Ta kawa stała się produktem flagowym w kontekście współpracy Palarni Union z plantacjami w systemie Direct Trade. Arabika z Rwandy, rejonu Gashonga jest elementem składowym tej kawy. To kraj, gdzie panują idealne warunki do upraw kaw z gatunku speciality: wysoko położone plantacje, żyzne, wulkaniczne ziemie.

Współpraca nie ogranicza się tylko do relacji „kupiec – sprzedawca”, przykładem może być sponsorowanie sprzętu potrzebnego plantatorom m.in. do oddzielania miąższu od ziaren kawy – co poprawia wydajność i jakość obróbki wstępnej.

Union Spirit to kawa wyróżniająca się słodyczą i niezwykle zbalansowanym smakiem. Intensywny aromat dojrzałych owoców, wyczuwalna nuta mlecznej czekolady, o czystym, orzeźwiającym smaku na końcu języka.

Organic Natural Spirit Blend

więcej informacji o kawie (en)

więcej informacji o kawie (en)

Ta kawa to wyjątkowa kompozycja arabik pozyskiwanych obróbką „na mokro” z północnego Peru i Ethiopii (region Yirgacheffe). Na uwagę zasługują spółdzielnie w obu krajach: zarówno Balcones zrzeszające farmerów, jak i Konga w Ethiopii – to małe plantacje położone wysoko, w otoczeniu wyjątkowej przyrody i nastawione na obustronną współpracę z Q Graderami – oznacza to, że informacje zwrotne dot. jakości kawy przy pierwszych testach, są analizowane i premiowani tylko ci plantatorzy, którzy potrafią uzyskiwać najwyższej jakości ziarna.

Średnie palenie, w smaku intensywnie wyczuwalna ciemna czekolada, przygotowana w espresso ma bogaty, głęboki smak.

Kawa jednorodna – do zaparzania w: drip, chemex, espresso

Liberacion, Huehuetenango, Guatemala

więcej informacji o kawie (en)

więcej informacji o kawie (en)

Kawa jednorodna, produkowana przez grupę małych plantatorów w rejonie północnego, górzystego Huehuetenango.

To kawa palona jasno, w smaku: orzeźwiająca, z nutą cytrusowej słodyczy, lekko kwaskowa.

Idealnie smakuje przygotowana metodą przelewową (drip, chemex).

Kanovera microlot, Burundi

Coffee Product Info Template

więcej informacji o kawie (en)

Producent: spółdzielnia Kanovera. Palenie: jasne / obróbka: ziarna myte / odmiana arabika – red bourbon / wysokość upraw: 1700 m.n.p m.

Ziarna zostały zebrane, wyselekcjonowane, oddzielne od miąższu następnie poddane fermentacji  i wstępnie suszone. W celu zmniejszenia wilgotności ziaren do co najwyżej 12% są one ręcznie przekładane, dzięki czemu utrzymuje się właściwa cyrkulacja powietrza.

To rzemieślnicza praca, ziarna do spółdzielni dostarcza 170 plantatorów, każdy posiada ok. 350 drzewek kawowca.

Profil smakowy: aromat wanilii, cytrusowa słodycz grejpfruta, gęsta i kremowa w espresso, karmelowy finisz.

Black stump, Sumatra

Black Stump, Sumatra_A4 sheet-page-001Pochodzenie: Pantan Cuaca, Aceh, Sumatra
Odmiana: typica
Palenie: jasne
Profil smakowy: wyczuwalne nuty mandarynki, karmelowy posmak

Palarnia Union Hand – Roasted wypracowała stałą współpracę z drobnymi/lokalnymi farmerami, których zbiory skupowane są przez głównego lokalnego odbiorcę Muhammada Pak Bakri (będącego również farmerem), który ustanawia warunki współpracy z mniejszymi plantatorami. Monitoruje on również stopień wilgotności kawy przed poddaniem jej procesowi suszenia.

Mohammad rozpoczął uprawę drzewek kawowca 5 lat temu. Wcześniej zajmował się uprawą tytoniu i chili. Teraz utrzymuje się głownie z upraw kawy i inwestuje w kolejne drzewka – całość plantacji to 400 krzewów. Uprawiane przez niego odmiany to: Borbor i arabica typica (znana lokalnie pod nazwą Longberry). Plantatorzy nie używają żadnych nawozów, a zamiast środków chwastobójczych używa się tu maczet!:)

Gajah mountain, Sumatra – HIT w Sztukafeterii:)

gajah mountain sumatra-page-001Pochodzenie: Pandok Baru, Sumatra
Odmiana: typica, bourbon, tim tim,
Palenie: ciemne
Profil smakowy: niska kwasowość, z herbacianą nutą, pozostawia posmak słodu i ciemnej gorzkiej czekolady

Opis: wysoko w górach Aceh, w lesie położonym w dżungli, lokalni plantatorzy uprawiają drzewka kawowca, zbierają owoce ręcznie i po oddzieleniu osnówki od ziarna kawy, poddają je częściowej fermentacji, a następnie suszą na słońcu. Intensywność aromatu tej kawy spotęgowana jest właśnie procesem suszenia: ziarna przed obłuskiwaniem (pergaminowe) przetrzymuje się w workach, poziom wilgotności zmniejsza się dzięki suszeniu, następnie łuszczarka eliminuje łuski i ziarna ponownie trafiają do worków.

Cocagi, Gashonga, Rwanda

Coffee Product Info TemplateOpis: 100% arabika,

Odmiana: Red Burbon

Ziemie w Rwandzie wykorzystywane pod uprawy kawowca sprzyjają pod każdym względem uprawom ziaren speciality: klimat, położenie, bogate w mikroelementy wulkaniczne ziemie.

Odmiana „red burbon”, której kolebką jest El Salvador, również w Rwandzie doskonale się przyjęła. Posiada charakterystyczny profil smakowy od zbalansowanej mandarynkowej kwasowości, po posmak wiśni. Średnio palona, przygotowywana w espresso posiada umiarkowane „body”.

Ziarna zbierane są ręcznie, następnie poddane procesowi mycia i jednocześnie segregacji: niedojrzałe owoce, gałązki, i inne defekty obniżające jakość kawy – będą unosić się na powierzchni wody, te dojrzałe owoce  natomiast – zatoną. Na te ostatnie czeka w dalszej kolejości fermentacja “na mokro” w specjalnie do tego przeznaczonych zbiornikach z wodą.

Drobni plantatorzy w Rwandzie (gdzie kawa jest uprawiana na większości terenów), zrzeszają się w spółdzielnie i wspólnie korzystają z usług scentralizowanych młynów do obróbki „na mokro” . Ci ludzie są zmotywowani i skupieni na pozyskiwaniu stałych dochodów dla swoich społeczności. Zrównoważoną produkcję i planowanie upraw umożliwiają palarnie typu Union – stosujące zasady Fair Trade, czy Direct Trade:  nie są jedynie „kupującymi”, lecz dostarczają długofalowe wsparcie w postaci finansowania „naprzód”, tak by pieniądze trafiały do plantatorów już w trakcie zbiorów. Pozwala to na zaopatrzenie w narzędzia mające bezpośredni wpływ na jakość kawy, na konsultacje określające strategię na dany sezon,  przegląd minionego okresu zbiorów etc.

Zauważalny postęp na poziomie spółdzielni nastąpił po instalacji dodatkowych maszyn oddzielających ziarno od miąższu kawy, wzrosła ilość przerabianych ziaren, bez uszczerbku na jakości, za to z większym zyskiem dla farmerów 🙂

Colombia El Roble Organic

untitledKawa pochodzi z północnej Kolumbii przy granicy z Wenezuelą. Farma El Roble jest organiczna, a zbiór odbywa się jedynie raz do roku od listopada do stycznia.

Aromat suchy: karmelowy / Aromat mokry: jabłko, karmel / Smak nuty przewodnie: słodycz karmelowa, czerwone jabłko, drapiąca skórka grejpfruta / Body: pełne / Posmak: słodki, lekko tytoniowy, karmelowy.

EL SALVADOR Finca Las Delicias

las_delicias_ursprungskaffe-880x586Kawa pochodzi z Salwadoru z farmy Las Delicias, której właścicielem jest duża rodzina Menendez. Plantacja położona jest w pasie biologicznych upraw, który rozciąga się od Meksyku aż do Panamy.

Smak, nuty przewodnie: kremowa mleczna czekolada / Body: pełne / Posmak: karmelowy, przechodzący w delikatny, pikantny smak.

Próbki przykładowych ziaren: od lewej wypalone z defektami, w środku zielone z defektami,  od prawej zielone ziarna speciality. (materiały udostępniło Coffeezone).

sztukafeteria_kawa_golebia_poznan_001

Próbki przykładowych ziaren: od lewej wypalone z defektami, w środku zielone z defektami, od prawej zielone ziarna speciality (materiały udostępniło Coffeezone).

Zakupu kawowy możesz dokonać na naszych aukcjach na Allegro - coffee_and_art lub osobiście w kawiarence ul. Gołębia 3 w Poznaniu